Tahukah Anda ‘Aircond’ Yang Tak Diservis Boleh Putuskan Elektrik Rumah Anda?

Sebaik-baiknya, unit penghawa dingin di rumah anda perlu diservis sekurang-kurangnya sekali setahun. Menyelenggara penghawa dingin mempunyai beberapa faedah. Ia memastikan udara bersih, menjimatkan elektrik, dan memanjangkan jangka hayat penghawa dingin. Sekiranya anda tidak selenggara penghawa dingin untuk masa yang lama, ia boleh menyebabkan beberapa masalah.

Salah satu masalah ini boleh menyebabkan penghawa dingin anda menangkap litar pintas di rumah. Ini berlaku sekiranya unit penyaman udara anda menggunakan lebih banyak tenaga daripada yang dibenarkan. Sekiranya unit ini menarik lebih banyak amp dan menggunakan lebih banyak tenaga daripada biasa, maka berlakulah litar pintas.

Sekiranya pemutus litar anda terus tersadung dan anda dapat mengenal pasti bahawa unit itu adalah puncanya, ini mungkin beberapa sebabnya:

1. Penapis Udara Kotor

Menyalurkan udara keluar masuk melalui penapis udara yang tebal dengan habuk pastinya akan mendorong penghawa dingin untuk menggunakan lebih banyak tenaga, dan terutamanya blower. Blower perlu bekerja lebih keras agar ia dapat menolak udara melalui penapis yang tersekat dan ini boleh menyebabkan peningkatan permintaan kuasa, dengan itu merobek pemutus litar anda.

Dapatkan harga terbaik dari pakar aircond di Kaodim!

tempah-sekarang

2. Condenser Coil Tersumbat

Source: buyers.com

Condenser coil adalah bahagian penghawa dingin yang terletak di luar dan berfungsi untuk menghilangkan haba terkumpul dan menyejukkan udara. Gegelung tidak boleh melaksanakan tugasnya dengan baik jika ia kotor dan tersumbat dengan habuk, dan oleh itu, memerlukan lebih banyak tenaga untuk melakukan tugasnya. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, jika terlalu banyak arus elektrik diperlukan untuk menyebarkan haba, pemutus litar akan tersadung.

3. Masalah Dengan Kipas Motor

Peredaran udara di dalam penghawa dingin dikuasakan oleh kipas motor. Sekiranya bilah kipas terlalu berdebu atau motor itu sendiri mempunyai beberapa litar yang terlalu tua, ia boleh menyebabkan motor itu litar pintas. Salah satu masalah ini boleh menyebabkan lonjakan permintaan kuasa yang akan menyebabkan bekalan tenaga terputus.

4. Tak Cukup Coolant

Apabila coolant dalam cooling coils tidak mencukupi, penghawa dingin akan mula menggunakan lebih banyak tenaga. Sekiranya tahap coolant tidak ditambah atau top-up, unit akan mula menggunakan lebih banyak arus elektrik bagi memastikan udara sejuk. Masalah ini mudah diselesaikan oleh pakar penyaman udara profesional yang boleh mengatasinya semasa perkhidmatan.

5. Isu Pendawaian Elektrik

Perkara ini kerap berlaku pada unit penghawa dingin yang sudah lama. Mungkin terdapat pendawaian, komponen atau bahagian lama yang longgar kerana masalah litar dalaman. Penyelenggaraan secara berkala boleh membenarkan juruteknik mengesan masalah ini lebih awal dan membaikinya untuk anda.

tempah-sekarang

Sebuah penghawa dingin yang yang selalu memutuskan elektrik adalah berbahaya kerana ia boleh membawa kepada pelbagai isu elektrik lain di rumah dan juga menyebabkan kebakaran. Hentikan lengahkan masa. Servis unit penghawa dingin rumah anda hari ini dengan bantuan “pakar aircond” di Kaodim.


Ditulis oleh Farouq Johari